URS НОВОСТИ

 



11 жовтня 2006

Студенти знову вимагатимуть відставки міністра освіти через його антисоціальну діяльність
http://www.vox.com.ua/

Джерело: Громадський спротив України
Коментарі (0)
11 жовтня 2006 року о 13.00 біля Кабінету міністрів України (вул. Грушевського) представники ВМО «Молодь – надія України», ГК «Громадський спротив України», ГО «Помаранчева хвиля», Київське братство студентів та низка інших об’єднань громадян проведуть спільний мітинг на захист прав студентів від свавілля керівників Міносвіти, повідомляє www.sprotiv.info

Серед вимог: недопущення скасування пільг на проїзд на залізниці для студентів, підвищення стипендії, відмова Міносвіти від впровадження дискримінаційної системи поселення у гуртожитки, зниження плати за проживання у гуртожитках, українізація шкіл на сході України, скасування корупційних актів та наказів Міносвіти, перевірка правоохоронними органами всіх державних закупівель за бюджетні кошти у сфері освіти, звільнення міністра освіти та науки С. Ніколаєнко.

Будуть встановлені намети.

Орієнтовна кількість учасників мітингу до 150 чоловік.

Нагадаємо, що Міністерством освіти та науки України було повідомлено, що в даний момент цим органом розробляється рейтингова система, згідно якої право на поселення у гуртожитки студенти отримуватимуть за сукупністю критеріїв, головним з яких буде академічна успішність.

Такі дії Міносвіти пов’язані з гострим браком місць у студентських гуртожитках України, якому сприяє політика масового закриття відособлених філіалів вищих навчальних закладів, яку проводить МОН.

Сьогодні, за оціночними даними Української асоціації студентського самоврядування, на Україні в цілому бракує близько півмільйона місць у студентських гуртожитках, одним з наслідків чого є їхня крайня перенаселеність.

Щоб забезпечити відповідність кількості проживаючих студентів бодай колишнім радянським санітарним нормативам, які зараз повсюдно порушуються, Міносвіти буде вимушене спонукати вузи до виселення з гуртожитків частини їхніх нинішніх мешканців. Для соціальної легітимізації цих дій чиновниками МОН і зініційоване впровадження системи “поселення за рейтингом”.

Впровадження такої системи призводить до кабальної залежності студентів від викладачів та вузівських адміністрацій, коли молода людина, якій за нелояльні висловлювання на адресу вузівської влади “вліплять” кілька “трояків”, автоматично опинятиметься викинутою на вулицю.

Громадскість заявляє про свою рішучість усіма законними методами протидіяти будь-яким спробам дискримінації студентів у їхньому праві на житло (доступ до гуртожитків) на основі їхньої “успішності”.

9 вересня Міністерство фінансів офіційно повідомило „Укрзалізницю”, що видатки, пов’язані з наданням пільг на проїзд залізничним транспортом, у державному бюджеті на 2007 рік взагалі не заявлені. Прес-служба „Укрзалізниці” заявила, що станом на 1 серпня заборгованість Міністерства освіти та науки і Мінсім’ї перед залізничниками за пільгові перевезення з урахуванням боргів минулих років становить більш як 80 млн. грн. Державна адміністрація залізничного транспорту, у свою чергу, попередила про припинення обслуговування громадян на пільгових умовах вже з жовтня цього року.

Цікаво, що 9 жовтня С.Ніколаєнко набрехав прем`єр-міністру, що Міністерство освіти і науки не має наміру скасовувати пільги на проїзд студентам вищих навчальних закладів.

Як відомо у проекті бюджета на 2007 рік немає рядка на пільговий проїзд студентів на залізниці.

Члени студентських організацій вимагають від прем’єр - міністра Віктора Януковича роз’яснити ситуацію, викликану чисельними повідомленнями про скасування пільгового проїзду на залізничному транспорті для студентства.

Голова ВО "Молодь - надія України" Вадим Гладчук вважає, що саме міністр освіти та науки Станіслав Ніколаєнко, в першу чергу, повинен піклуватися та захищати права студентів.

У зв’язку антисоціальною діяльністю С. Ніколаєнка, цинічну брехню, зростання корупції у сфері освіти, виявлене Рахунковою палатою нецільове використання сотень мільйонів гривень бюджетних коштів, систематичне порушення Закону України "Про освіту" студентська громадскість закликає міністра освіти і науки негайно написати заяву про звільнення з займаної посади.

 


UZ8RR Updated: